понеделник, 29 октомври 2012 г.

Чудотворната икона "Достойно есть" привлече хиляди с надежда

За здраве, за късмет, за изцеление, за мир и по-добро бъдеще човешко и българско - чудотворната икона "Достойно есть" носи в себе си чудото на вярата              В храм-паметника "Св. Александър Невски" вече трети ден се стичат миряни от цяла България, за да се докоснат до чудотворната икона на Пресветата майка "Достойно есть" и да се помолят за изцерение, здраве и късмет.
Това е точно копие на иконата, пред която атонският монах се е молил и св. Архангел Михаил му е благовестил текста на песнопението, което и до днешни дни Светата православна църква изпълнява в прослава на Света Богородица. Копието е изработено в Света гора от атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира „Есфигмен". Кивотът за иконата е дело на художника - дърворезбар Ивайло Елшишки от град София.
Храмът през тези дни е отворен денонощно и хората, чакайки търпеливо на дългите опашки, отправят пред чудотворната реликва своите молби за здраве, за благоденствие, за късмет, дори за работа. Вярвайки в чудото на вярата, те се докосват до светинята с надеждата, че тя ще донесе светли бъднини на тях и на целия български народ. За първи път и жени могат да се докоснат до чудодейната икона на Света Богородица. Досега тази възможност е била позволена само на мъжете.
Едно копие на чудотворната икона "Достойно есть" вече 15 години се намира в църквата в Бухово и хората разказват, че наистина върши чудеса.
Реликвата, която бе дарена на храм-паметника Александър Невски ще остане там за поклонение за вечни времена. Повод за даряването й е честването на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала храм-паметник "Св. Александър Невски" и 100-годишнината от неговото построяване, а също така и 98 години от рождението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар